Kırşehir Haber
HV
19 MART Salı 13:14

HER İLE KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca, İstanbul’dan başlatılan kentsel dönüşüm tüm Türkiye’de hayata geçirildi.

Özel Haber
Giriş Tarihi : 05-05-2023 21:05
HER İLE KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞLIYOR!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarıyla bugüne kadar 3 milyon 300 bin konutun dönüşümü sağlandı. 6,6 milyon ev ve iş yeri denetimi tamamlandı.

Sosyal konut, dönüşüm ve yapı denetim çalışmalarıyla nüfusun yüzde 65’ine denk gelen 55 milyon vatandaş depreme dayanıklı konutlar da yaşıyor. 81 ilde 922 ilçede 250 bin konutun dönüşümü devam ediyor. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle 37 bin sosyal donatısıyla birlikte tam 1 milyon 180 bin sosyal konut inşa edilerek yapı stoğu güçlendirildi.

Deprem tehdidi başta olmak üzere afet risklerine maruz konumda bulunan yerleşim alanları ve özellikle 1999 yılı öncesi inşa edilen yapı stokunun niteliksiz oluşu da göz önünde bulundurulduğunda 2035 yılına kadar acil dönüşmesi gereken 6.5 milyon konutun yenilenmesi öncelikli hedefler arasında yer almakta. Bakanlık tarafından yapılan çalışmalar sonucunda hedef; kentsel dönüşüme girmemiş hiçbir konut bırakmamak.

İSTANBUL’DA “YÜZYILIN DÖNÜŞÜMÜ” BAŞLADI!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul’da kentsel dönüşümde “Yarısı Bizden” kampanyası başlattıklarının müjdesini verdi. “Yarısı Bizden” projesiyle İstanbul’da en az 6 milyon vatandaş güvenli ve depreme dayanıklı yuvalarına kavuşacak. Oturdukları evlerinin riskli yapı tespitini yaptıran vatandaşların ister yerinde, ister rezerv alanda dönüşüme giren evlerinin maliyetinin yarısı devlet tarafından karşılanacak. Yüzyılın dönüşümünde ilave nüfus getirmeden İstanbul’da tespit edilen 220 bin binadaki 1,5 milyon riskli konutun dönüşümü için şehrin Anadolu ve Avrupa Yakası’nda 500’er bin rezerv konut üretilecek, 500 bin konutun da yerinde dönüşümü sağlanacak. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) eliyle yürütülecek olan kentsel dönüşümde “Yarısı Bizden” projesiyle vatandaşlar yeni ve güvenli yuvalarına uygun taksitlerle kavuşacak, dönüşüm sürecine dahil olan vatandaşların konutlarının inşaatı en geç 2 yıl içinde tamamlanacak. Bu süreçte vatandaşlara 10 bin 500 lira taşınma yardımı yapılacak. Ayrıca proje kapsamında İstanbul'da aylık 3 bin 500 lira olan kira yardımı 5 bin 250 liraya yükseltildi.

Kentsel dönüşüm sürecine dahil olacak vatandaşlara, borçlanacakları miktarda ise devlet tarafından çeşitli kolaylıklar sağlanacak. 100 metrekare büyüklüğünde 2 oda, 1 salon evini yeniden yapmak isteyen vatandaşın maliyeti 1,5 milyon lira çıktıysa bunun 750 bin lirasını devlet hibe edecek. Kalan 750 bin lirasını vatandaşın kendisi ortaya koyarak evini yenileyebilecek. Vatandaşlar, yüzde 0,79 faizle 10 yıl vadeli kredi kullanabilecek veya yüzde 10'u peşin, kalanı 10 yıl vadeli olarak ÜFE/TEFE memur maaş artış oranlarından düşük olanını aşmayacak düzeyde güncellenecek rakamlarla borcunu ödeyebilecek. Bu yöntemle yüzde 10'u peşin ödenen 750 bin liralık borçlanma için aylık taksit 5 bin 625 lira, 900 bin liralık borçlanma için aylık taksit 6 bin 750 lira düzeyinde gerçekleşecek. Dolayısıyla cebinde hiç birikmiş parası olmayan vatandaş bile devletin vereceği katkıyla ve kendi payına düşen kısmı uygun şartlarda borçlanarak güvenli bir yuva sahibi olabilecek. Tüm bu dönüşümler, TOKİ güvencesi ve kalitesiyle gerçekleştirilecek.

“PROJE İLE İSTANBUL'DA 5 YIL İÇİNDE DEPREME DAYANIKSIZ BİNANIN KALMAMASI HEDEFLENİYOR”

İstanbul'da dönüşüm ihtiyacı olan 1,5 milyon konuttan ilk etapta durumu acil olan 300 binin, 200 bini yerinde, 100 bini rezerv alanlarda olacak şekilde 1 yılda tamamlanması hedefleniyor. Böylece İstanbul’da 5 yıl içinde depreme dayanıksız bina bırakmamak amaçlanıyor. “Yarısı Bizden” kampanyası kapsamında boş ve herhangi bir yapılaşmanın olmadığı alanlarda iki yeni uydu kent kurulacak. Yeşil alanı ve sosyal donatılarıyla yeni uydu kentlerin inşasını belli lokasyonlarda gerçekleştirilecek. Dönüşüme giren konutlar en geç 2 yılda teslim edilecek.

Kentsel dönüşümde “Yarısı Bizden” dönüşümü kapsamında evlerini kentsel dönüşüme dahil etmek isteyen mülk sahibi vatandaşlar ilk olarak 26 Nisan-29 Mayıs tarihleri arasında e-devlet üzerinden başvuru yapacak. Ardından Bakanlığın uzmanları tarafından başvuruda bulunulan binanın ön incelemesi yapılarak keşif raporu hazırlanacak. Gönüllülük esasıyla anlaşmaya varılan bina için protokol hazırlanarak proje aşamasına geçilecek. Ruhsat alma sürecinin ardından binanın boşaltılması sağlanacak.

“İSTANBUL'DA BÜYÜK DÖNÜŞÜM: 39 İLÇEDE 695 BİN KONUTUN DÖNÜŞÜM SÜRECİ TAMAMLANDI, 98 BİN KONUTUN DÖNÜŞÜMÜ DEVAM EDİYOR ”

Türkiye’nin 81 ilinde sahada 250 bin konutun kentsel dönüşümü devam ediyor. İstanbul’da ise 39 ilçede 188 farklı alanda kentsel dönüşüm çalışmaları sürüyor.

2012 yılında “Türkiye'nin Her Yerinde Kentsel Dönüşüm” hamlesiyle, 10 yıllık süreçte İstanbul’un 39 ilçesinde Bakanlık, vatandaş ve özel sektörün eliyle toplam 695 bin bağımsız birimin kentsel dönüşüm süreci tamamlandı. Bakanlığın eliyle sahada devam eden çalışmalar kapsamında 98 bin bağımsız birimin dönüşüm süreci devam ediyor.

 

AdminAdmin

YORUMLAR