Kırşehir Haber
HV
29 MART Cuma 01:55

Futbolcuların çevikliği yapay zekâ ile artırılacak

SUBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Gelen tarafından hazırlanan ‘Futbolcularda Çeviklik Performansının Tahmini İçin Yapay Zekâ Tabanlı Model Geliştirilmesi’ başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 kapsamında kabul edildi. Proje sonuçlandığında yapay zekâ yardımıyla futbolcuların çevikliğini en üst seviyeye taşıyacak metotlar uygulanabilecek.

SPOR
Giriş Tarihi : 02-01-2023 21:29   Güncelleme : 02-01-2023 21:29
Futbolcuların çevikliği yapay zekâ ile artırılacak

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Gelen tarafından hazırlanan ‘Futbolcularda Çeviklik Performansının Tahmini İçin Yapay Zekâ Tabanlı Model Geliştirilmesi’ başlıklı proje, TÜBİTAK 1001 – Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında kabul edildi. Proje ile futbolcuların en önemli yeteneklerinden biri olan çevikliğe etki eden parametrelerin belirlenmesi ve ağırlıklarına göre bu özelliklerin listelenmesi amaçlanıyor. Yürütücülüğünü Prof. Dr. Ertuğrul Gelen’in yapacağı projenin araştırmacıları arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özcan Saygın ve Sakarya Üniversitesi Adapazarı Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Ulaş Yurtsever yer alacak. Daha önce de SUBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurgül Tezcan Kardaş’ın yürütücüsü olduğu ‘Temel Hareket Becerileri Analizinde Kullanılacak Yapay Zekâ Temelli Ölçüm Aracının Geliştirilmesi: Aimove’ başlıklı proje TÜBİTAK 1001 kapsamında kabul edilmişti.

50 parametre ölçülecek

Projeye ilişkin detayları paylaşan SUBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Gelen, “Futbolcularda çeviklik performansı için önemli olduğu düşünülen yaklaşık 50 parametreyi ölçeceğiz. Yapacağımız bu ölçümler sonucunda elde edilen veriler yapay zekâ algoritmalarının geliştirilmesinde kullanılacak. Geliştireceğimiz yapay zekâ modeli futbolcuların çeviklik antrenmanlarını ve antrenman metotlarını optimize etmek için kullanılabilecek. Projenin en önemli özelliği disiplinler arası bir çalışma olması. Bu proje ile dünyada ve ülkemizde öncelikli alanlar içinde değerlendirilen yapay zekâ, makine öğrenmesi, derin öğrenme alanları ile spor bilimleri içinde çeviklik performansına etki eden faktörler gibi farklı alanlar bir araya gelecek” diye konuştu.

AdminAdmin

YORUMLAR